Максим Фастєєв, провідний аналітик молочних ринків «Інфагро» і експерт FAO:
Які причини падіння українського експорту? Які є виходи з такої ситуації?Почнемо з того, яке падіння мається на увазі – в натуральному виразі, чи в грошовому?
Якщо в натуральному, то звісно, зазначимо суттєве зменшення експорту твердих сирів, а також сирних продуктів (за які багато хто забуває, і які активно експортувались останні роки) із зв’язку з обмеженнями на ввіз та транзит Росією, певні проволочки з Молдовою і т.д.
Але, по маслу і сухому знежиреному молоку показники збільшуються, тому що той об’єм «зайвого» молока, який призначався для виробництва експортних товарів – нікуди не дівся. Так виробництво сирого молока скоротилось, але скоротилось і споживання молочки в Україні, тому те молоко, яке йшло на виробництво сирів зараз іде в сухе і масло, термін придатності яких є рік і більше.
Отже всі ті «недоекспортовані» товари знаходяться на складах, а не експортувалися – через непривабливі світові (експортні) ціни та надію, що ситуація покращиться.
І ось в травні-червні спостерігаємо зрушення світових молочних цін – вони поступово почали зростати. Відразу бачимо відлуння на нашому ринку – в травні рекордний за два роки обсяг експорту знежиреного молока – більше 5 тис. тонн, в червні - також близько цієї цифри.
Щодо вартісного скорочення експортних показників, то це, як вже зазначалось є результатом погіршення всієї світової молочної кон’юнктури.