Василь Вінтоняк , Директор аналітичного агенства Інфагро:
Які є види молока?Всього є чотири ґатунки — екстра, вищий, перший і другий. Найякісніший продукт — перші два. Їх виробляють фермерські господарства. Заводи скуповують по 4,9–5,3 гривні. У магазинах продають молоко першого і вищого ґатунку. Екстру використовують для сметани, йогуртів, сирів.
Молока другого ґатунку — 35 відсотків усього, що збирають заводи. Його не пастеризують і не продають розфасованим, бо не відповідає нормам. Доводити його до нормального стану — дорого. На очищення й регулювання жирності кожного літра треба витратити додатково 2 гривні. Тому зазвичай роблять із нього сухе молоко, експортують у країни Африки та Близького Сходу.
Чому молоко другого ґатунку таке неякісне?Бо немає належного контролю, — каже Василь Вінтоняк. —В Україні значно більше молокозаводів, ніж у Польщі. Всім треба сировина. Оскільки якісної бракує, заводи скуповують мало не все, що є на ринку. Багато селян здають молоко, розведене водою або прокисле. Якщо за якістю не підходить одному заводу, то візьме другий. Взагалі такого поняття, як молоко другого ґатунку, в більшості країн немає. У нас це соціальне питання, бо багато селян виживають за рахунок корів.
Що зміниться, якщо мінімальну закупівельну ціну підвищать?Другий ґатунок купуватимуть по 4 гривні у двох випадках — якщо виробництво молока скоротиться на 10 відсотків і виробники відчуватимуть дефіцит. Або коли гривня знеціниться ще на 50 відсотків. Ніхто так багато не платитиме за неякісний продукт. Заводи перестануть напряму купувати в населення. Працюватимуть через посередників. А ті пропонуватимуть не більш як 2,3–2,5 гривні за літр.
В яких областях приймають молоко найдешевше і найдорожче?Дешево купують у Закарпатській, Львівській, Волинській областях. Там мало молокозаводів, тож і попит нижчий. Якісне молоко виробляють у Київській, Черкаській, Полтавській, Чернігівській областях. Тут зосереджено багато молокозаводів і фермерських господарств. У цих регіонах здають найбільше молока екстра й вищого ґатунків. У південних областях більше другого й першого. Але його скуповують по 3,3–3,8 гривні. Взимку було понад 4 гривні. Продають у Крим. Там дефіцит молока, тому готові платити більше.
Скільки наші заводи переробляють молока?За рік — 4 мільйони тонн. Один мільйон іде на кефір, ряжанку, творожну продукцію. 1,3 мільйона — на сир і сирні продукти. 300 тисяч — на згущенку. 1,4 мільйона тонн переробляють на сухе молоко та козеїн, з якого виготовляють масло.
The Dairynews за матеріалами gazeta.ua