«Український сирний ринок, як і молочна галузь, завжди був експортно-орієнтованим. На прикладі 2005 року ми бачимо, що до 50% сиру, який вироблявся в країні - це були експортні об’єми. Така сама динаміка, в цілому, не тільки в сирному напрямку, а і в галузі. Якщо подивитись на сьогоднішній день, то об’єми експорту суттєво зменшились. Кожен рік йде падіння як виробництва сирів, так і експортного потенціалу», - зазначив Олег Волошин.
![]()
«В першу чергу, зрозуміло, це пов’язано з падінням експорту в Російську Федерацію і як наслідок - зменшення об’ємів виробництва в галузі в цілому. Тому що на сьогоднішній день переробники не найшли альтернативу цьому ринку. І тому мають такий результат», - додав експерт.
Також, за словами Олега Волошина, у експорті твердого сиру, на сьогодні, є ряд змін. В 2010 році в галузі з’явилися інші продукти, такі як сирні продукти. Тому, є розмежування, з точки зору розвитку, сиру натурального і сирного продукту. Досить чітко спостерігається тенденція збільшення виробництва сирного продукту.
«На сьогоднішній день, це один з основних продуктів, з точки зору, цієї галузі експорту. Якщо подивитись за результатами 2015 року, то близько 45 тисяч тон було експортовано в інші країни. Якщо говорити про експорт натурального сиру, то тут є суттєві зменшення. 8 місяців 2016 року, якщо дивитись на сирний продукт, то, можливо, він ще не має таких обсягів, як в 2015 році, але починаючи з серпня місяця об’єми істотно збільшилися. І за результатам року я впевнений, що вони будуть не гірше, ніж в 2015 році. Тому що в середньому на сьогоднішній день експортується 3,4 тис тон сиру до Російської Федерації, через, зрозуміло, такі країни як Білорусь та Казахстан», - відмітив експерт.
За словами Олега Волошина, в Україні з’явились додаткові категорії: такі як білково-жировий продукт, який суттєво відрізняється від сирного продукту.
«Для сирного продукту є обмеження, і достатньо тяжко його відвантажувати. Білково-жировий продукт - це той продукт, який має в своєму складі не більше здається 1% тваринного жиру. І тому він має інший код. І його легше експортувати. І ми на сьогоднішній день досить успішно кормимо близькі країни цим продуктом», - підкреслив експерт.