Новый молочный мир: глобальное потепление или холодная война?
15.02.2016
Джерело: The DairyNews
Регіон: Україна
За статистикою, незважаючи на зростання середніх цін виробників на + 25,5%, обмеження на поставки до Криму і зону АТО, падіння доходів населення, внутрішній ринок сичужного сиру і сирного продукту виріс на + 1,7%  - 119,5 тис. тонн в 2015 році, порівняно з  117,5 тис. тонн в 2014 році.

Обсяги експорту сирного продукту зменшилися на 19,4%, порівняно з 2014 роком.

Блокада поставок до Криму з жовтня 2015р істотно обмежила обсяги «сірого експорту» в кінці 2015р, що призвело до прискорення падіння виробництва.

Сирний продукт витісняє натуральний сир як в експорті, так і у внутрішніх продажах.

Структура експорту сиру на внутрішньому ринку (тис. тонн):


Джерело: Інфагро, розрахунки Спілки молочних підприємств України


На внутрішньому ринку стагнація в 2014 році і зростання обсягу продажів в 2015 році частково можуть бути зумовлені «сірим експортом» .

За оцінками Союзу молочних підприємств України, обсяг сірого експорту в 2015році склав 10-13 тис. тонн. Обсяг внутрішнього ринку в 2015році, без урахування «сірого експорту»,  знизився на -7,7% до 106,6 тис. тонн  (проти 115,5 тис. тонн в АППГ).

Збільшення попиту на сирний продукт - низька ціна в умовах звуження платоспроможного попиту.

Структура продажу сиру на внутрішньому ринку ( тис. тонн):


Джерело: Інфагро, розрахунки Спілки молочних підприємств України


У 2015 році більшість виробників  знизили обсяги виробництва сичужного сиру і сирного продукту.

Виняток склали тільки - Українська Сирна Компанія  і Клуб Сиру, завдяки активному використанню трейд-маркетингової і рекламної підтримки, а також розвитку продажу нових сортів твердого та напівтвердого натурального сиру. Агроальянс (+ 28,9%), завдяки зростанню експорту (61% від виробленого в 2015 році обсягу було експортовано проти 0% в 2014 році) та компанія Літин (+ 40,4%) завдяки акценту на виробництві сирного продукту (+ 49,3% до 2014 р).

Молочний Альянс втримав обсяги виробництва на рівні 2014 року, перенісши акцент на випуск сирного продукту для експорту (Казахстан, Білорусь, Молдова): частка сирного продукту в виробництві компанії виросла до 46% (8,2 тис. тонн) у 2015р проти 13% (2,3 тис. тонн) у 2014 році.

Щоб залишити коментар, авторизуйтеся

Британские сыровары возрождают традицию «крещения» сыром
01.06.2017

До свидания, второй сорт. Здравствуй, высший?

Николай Мороз, директор департамента продовольствия Министерства аграрной политики и продовольствия Украины, не так давно заявил, что в Украине могут отказаться от молока второго сорта. Вновь. The DairyNews разбирается с тем каким образом на этот раз.
Батуми глазами The DairyNews