Facebook
Вконтакте
Google+
29.01.2016
Джерело: The DairyNews
Регіон:
Україна
Про це на своїй сторінці Facebook повідомив Андрій Ярмак економіст департаменту технічного співробітництва продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО). Він відмітив, що новим підприємствам отримати єврономер зараз можна відносно легко. Це може зайняти навіть 3-4 місяці часу всього з моменту звернення. Однак основне - це переробка тільки молока ґатунку "екстра".
За його словами для підготовки та отримання єврономеру, в першу чергу, необхідно пройти самооцінку підприємства.
До необхідних вимог, яким має відповідати переробне підприємство відносяться параметри: якості (ґатунок «екстра»), температурного режиму зберігання та доставки, переробки (згідно з вимогами ЄС), наявність державного нагляду на підприємстві та впровадження ISO 22:000 або ISO 9001 + НАССР, IFS.
Взагалі схема отримання єврономеру складається з 8 кроків :
1) Провести самооцінку і прорахувати економічну доцільність необхідних змін;
2) Звернутися до компетентного органу із заявою та супровідними матеріалами (історія підприємства, плани та асортиментний перелік запланованих до експорту продуктів);
3) Пройти перевірку інспектором компетентного органу територіального рівня;
4) Скласти план заходів по усуненню отриманих в ході перевірки зауважень;
5) Після виконання, врахування всіх зауважень та запровадження заходів інспектор робить перевірку, виготовляє акт, завірений своїм підписом і печаткою компетентного органу. Направляє запит на перевірку центрального рівня;
6) Проводиться інспекційна перевірка інспектором центрального рівня. За відсутності критичних зауважень наступає 7 етап ;
7) Інспектором заповнюється паперова та онлайн аплікаційна форма – подача до компетентного органу ЄС;
8) Через певний час (в середньому 1 міс.), в разі позитивного рішення, підприємство потрапляє до списку із зазначенням дати, з якої експорт вважатиметься законним.